Taxichauffeurs Den Haag hebben meeste last van files

Taxichauffeurs in Den Haag hadden in 2015 voor het derde opeenvolgende jaar het meest last van filevertraging. Ook taxi’s in Groningen en Amsterdam moeten vaak rekenen op vertraging. Een rit in Den Haag leverde vorig jaar gemiddeld 23% vertraging op door verkeersopstoppingen, tot wel 43% en 48% in respectievelijk de ochtend- en avondspits. Dat blijkt uit de jaarlijkse TomTom Traffic Index.

De filevertraging in de Hofstad nam vorig jaar met 1 procentpunt toe ten opzichte van 2014. Groningen neemt de tweede plaats in op de lijst, Amsterdam de derde. In geen enkele stad op de lijst werd afname van de vertraging gemeten. Grootste stijgers zijn Breda, Utrecht en Almere, waar de vertraging met 2 procentpunt toenam.

Verkeersopstoppingen

De TomTom Traffic Index is ’s werelds meest accurate lijst van verkeersopstoppingen in stedelijke gebieden. TomTom meet namelijk de daadwerkelijke reistijden van automobilisten op zowel snelwegen als secundaire wegen. De Traffic Index is gebaseerd op meer dan 14 biljoen datapunten, afkomstig uit 295 steden in 38 landen op zes continenten.

De top 10:
Taxichauffeurs Den Haag

Wereldranglijst

De vertraging in Nederlandse steden valt ondanks de toename in het niet bij de rest van de wereld, waar de opstoppingen soms schrikbarende vormen aannemen. In de wereldwijde Traffic Index wordt de eerste plaats ingenomen door Mexico Stad, vorig jaar nog tweede, met een gemiddelde vertraging van 59%. In de ochtend- en avondspits nam dit zelfs toe tot 97% en 94%: een rit duurt daar dan bijna twee keer zo lang.

Volgens de cijfers van TomTom is de gemiddelde vertraging wereldwijd sinds 2008 met 13% toegenomen, maar zijn er grote verschillen tussen de continenten. Zo is in Noord-Amerika de vertraging toegenomen met 17%, terwijl deze in Europa toenam met slechts 2%. Met name de afname van vertraging in landen als Italië (-7%) en Spanje (-13%) dragen bij aan het lage Europese cijfer.

Minimaliseren

“De TomTom Traffic Index is bedoeld om automobilisten, steden en de transportsector te helpen om filevertraging te begrijpen en te verminderen”, zegt Ralf-Peter Schäfer, VP van TomTom Traffic. “We willen mensen oproepen om na te denken over hoe ze de tijd die ze elke dag verspillen met stilstaan in het verkeer, kunnen minimaliseren. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Als slechts 5% van ons zijn reisgewoontes zou veranderen, zouden we de reistijd op snelwegen tot 30% kunnen verbeteren. We kunnen samen de verkeersopstoppingen aanpakken.”

Bron: TaxiPro.nl